Onze methodieken

EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een behandelmethode die met name gebruikt wordt voor het verwerken van nare of traumatische ervaringen. Dit kan zijn een schokkende ervaring, zoals een verkeersongeval of een geweldsmisdrijf. Maar ook voor andere ervaringen die veel invloed hebben gehad op de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen, misbruik of krenkingen in de jeugd, die in het hier-en-nu nog steeds invloed hebben kan de methode gebruikt worden. Toepassing van EMDR kan ook ingezet worden bij rouwverwerking, fobieën en sommige andere klachten.

Narrative exposure trauma

Deze therapie wordt ingezet bij complexe en belastende levensgebeurtenissen. De Narratieve Exposure Therapie (NET) is speciaal ontwikkeld voor deze groep mensen. Het doel van NET is de cliënt het overzicht over zijn gehele leven te genven en om de traumatiserende gebeurtenissen te integreren in het levensverhaal en om er zo een nieuwe betekenis aan te geven. Dit gebeurt op basis van drie pijlers: de chronologische levenslijn, de narratieve exposure en het getuigenisverslag. NET is inmiddels een bewezen effectieve behandelvorm.

Relatie therapie EFT

EFT (Emotionally Focused Therapy) is een vorm van relatietherapie die zich richt op het verbeteren van de emotionele verbondenheid en hechting tussen twee mensen. Het is een benadering die gebaseerd is op de theorie van hechting en emoties. EFT is een bewezen effectieve en veel toegepaste vorm van relatietherapie.

Systeemtherapie

Bij systeemtherapie kijk je naar de interactiepatronen met de mensen om je heen, zoals je partner, kinderen of vrienden. Dit wordt ook wel een systeem genoemd, en daar maak je als individu ook een deel van uit. Daarbinnen verhoud je je op een bepaalde manier. Er is interactie en die wisselwerking roept gevoelens, emoties en gedrag op. In systeemtherapie kijk je naar de moeilijkheden die je ervaart in je realties met anderen. Het uitgangspunt van deze therapievorm is dat een probleem nooit op zichzelf staat; de mensen om je heen spelen hierbij een belangrijke rol. Systeemtherapie biedt inzicht in (terugkerende) problemen en de invloed daarvan op je relaties. Dit kan helpen om patronen te doorbreken en problemen beter te begrijpen.

Gedragstherapie bij Burn-out

Cognitieve gedragstherapie (CGT) helpt om je gedrag te onderzoeken en negatieve patronen te doorbreken. Samen met je therapeut kijk je naar denkpatronen en gedragingen die hebben bijgedragen aan je burn-out. Je leert situaties anders te interpreteren en anders over dingen te denken zodat je beter in balans komt en blijft.